Sunday, May 8, 2011
Home » , » Sambut Hari Ibu Haram????

Sambut Hari Ibu Haram????

1 Komen Telah Diberikan, Anda Bila Lagi
 

Salam semua, tengah duk layan Fb tadi, tetiba je ada statement yang mengatakan menyambut hari ibu ni haram.... betul ke??? jom baca artikel kat bawah ni...

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.


p/s : terpulang pada anda untuk mentafsirkan bagaimana ia berlaku...

Sumber :
http://www.mothersdaycentral.com/about-mothersday/history/
Edited by : AltafDarwish

Leave a Reply

citra_rindu08@yahoo.com.my

One Response so far.

  1. annabadi says:

    Bagi pendapat saya yang kurang ilmu ini. Perkara ini tidak boleh disamakan dengan satu sudut sahaja malah perlu dilihat kepada pelbagai tatatertib ilmu itu sendiri kerana ada fakta yang disampaikan membawa makna yang lain bagi setiap individu sehinggakan akan membawa kepada pelbagai jawapan bebrbeda dalam persoalan tentang fakta tersebut. Untuk melihat lebih lanjut persoalan ini kita perlu lihat kenapa dan bagaimana sesuatu unsur itu disampaikan. Penilaian dan juga penakulan tidak boleh dengan mudah menghukum sesuatu perkara tanpa melihat kesan dan akibatnya. Dari sudut sejarah hari ibu itu memang jatuh hukumnya haram kerana melibatkan hukum tauhid dan iktikad dalam diri seseorang tetapi jika hari ibu itu disambut pada satu hari tertentu untuk menghargai mereka dengan niat penghargaan bagi mereka adalah hukumnya harus sahaja kerana pada faktanya yang asas ialah setiap hari yang mana ibu mereka masih hidup adalah hari yang perlu diberikan penghargaan kepada mereka. " dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya; ibunya telah mengandung dengan menanggung kelemahan demi kelemahan dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; bersyukurlah kepadaKu dankepada kedua ibubapamu;dan ingatlahlah,kepada Aku jua tempat kembali(menerima balasan) surah Luqman: 14. Selagi sambutan itu tiada unsur syirik dan bertentangan dengan syariah seperti adat2 yang jahiliah yang bidaah dalam islam atau terlampau mengagung-agungkan ibu mereka seperti perbuatan penyembahan dalam agama hindu atau budha atau sikh maka tiada salahnya lagi. Waallahualam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Catatan Terkini

Powered by Blogger.